Grammar rules AdjectivesForming adjectives

Grammar Rules

Forming adjectives

Typical adjective endings

Some adjectives can be identified by their endings. Typical adjective endings include:

  1. -able/-ible understandable, capable, readable, incredible
  2. -al mathematical, functional, influential, chemical
  3. -ful beautiful, bashful, helpful, harmful
  4. -ic artistic, manic, rustic, terrific
  5. -ive submissive, intuitive, inventive, attractive
  6. -less sleeveless, hopeless, groundless, restless
  7. -ous gorgeous, dangerous, adventurous, fabulous

Get Ginger logo Page and check your text using a unique Contectual Grammar and Spell Check proofreader.
Get Ginger logo Keyboard and check your text using a unique Contectual Grammar and Spell Check proofreader.
Get Ginger logo to apply Grammar Rules relative to Forming adjectives directly to your text.
You can get more details and even try it yourself!
Ginger Grammarchecker details
Ginger Grammarchecker details
express your self in beter ways.
Express yourself in better ways.
Explore different ways to phrase your text No alternative sentences.

Available everywhere you write: on the web, on the desktop and on all your mobile devices.

Sometimes when adding these endings changes have to be made. Here are some rules for forming adjectives and their exceptions:

Add Exceptions Word Adjective
-al If ending with an ‘e‘, drop it Nature
Function
Natural
Functional
-y If ending with an ‘e‘, drop it Ice
Oil
Icy
Oily
-ful If ending with a ‘y‘, replace with an ‘i Beauty
Peace
Beautiful
Peaceful
-ous/-ious If ending with a ‘y‘, drop it Mystery
Danger
Mysterious
Dangerous
-ic If ending with a ‘y‘, drop it History
Rust
Historic
Rustic

Forming adjectives from nouns and verbs

Adjectives can be formed from different words. They can be formed from nouns:

Noun Adjective
accident accidental
danger dangerous
length long
star starry
wind windy

From verbs:

Verb Adjective
enjoy enjoyable
help helpful
obey obedient
play playful
talk talkative

Or even from other adjectives:

Adjective Adjective
comic comical
correct corrective
elder elderly
red reddish
sick sickly

Examples of forming adjectives

  1. Our house color is a kind of yellow. → We live in a yellowish house.
  2. He often acts like a child. → He often acts in a childish way.
  3. The event was a big success. → We enjoyed a successful event.
  4. We enjoyed the sound of the drum’s rhythm. → We enjoyed the drum’s rhythmic sound.
  5. She adopted a dog without a home. → She adopted a homeless dog.
  6. Look out, that plant is poison. → Look out for that poisonous plant.
  7. It looks like it will rain today. → It looks like we’ll have rainy weather today.
  8. She always acts with courtesy. → She always behaves in a courteous manner.
  9. Her hair is pretty. → She has the prettiest hair.
  10. We go for a walk each day. → We go for a daily walk.

Forming adjectives exercises

1. Choose the adjective from each of the following groups of words:

  1. inventive, invent, invented
  2. curiosity, curious, curiousive
  3. proliferate, prolific, proud

Answers: A – inventive B – curious C – prolific

2. Form adjectives from the following nouns:

  1. smell
  2. chill
  3. width

Answers: A – smelly B – chilly C – wide

3. Form adjectives from the following verbs:

  1. interested
  2. amazed
  3. annoyed

Answers: A – interesting B – amazing C – annoying

4. Form adjectives from the following verbs. Some words may be formed into more than one adjective:

  1. escape
  2. improve
  3. damage

Answers: A – escaped, escaping B – improved, improving C – damaged, damaging

5. Form longer adjectives from the following adjectives. Some words may be formed into more than one adjective:

  1. funny
  2. incorrect
  3. blue

Answers: A – funnier, funniest B – incorrectly C – bluest, bluer, blueish

6. Form adjectives from the following nouns:

  1. magic
  2. fool
  3. lady

Answers: A – magical B – foolish C – ladylike

7. Form two adjectives from each of the following nouns:

  1. life
  2. power
  3. friend

Answers: A – lifelike, lifeless B – powerful, powerless C – friendly, friendless

8. Form adjectives from each of the following nouns:

  1. cost
  2. war
  3. month

Answers: A – costly B – warlike C – monthly

9. Form adjectives from each of the following nouns:

  1. poison
  2. courtesy
  3. mystery

Answers: A – poisonous B – courteous C – mysterious

10. Form adjectives from each of the following nouns:

  1. athlete
  2. photograph
  3. science

Answers: A – athletic B – photographic C – scientific